duminică, 23 decembrie 2018

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat duminică intenţia de a finaliza, pe 27 decembrie, demersurile necesare încheierii procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr


"Pe data de 27 decembrie dimineaţă, când merg la minister, am pregătit documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general. (...) În opinia mea, nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general, trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general pe 19 aprilie. (...) Pe 27, repet, trimit la preşedintele republicii, finalizez procedura de revocare a lui", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

El a adăugat că va trimite preşedintelui Klaus Iohannis şi propunerile de numire în cinci funcţii de conducere din cadrul structurilor Parchetului General, pe care şeful statului le-a respins anterior pe motiv de nelegalitate.

"Trimit şi pentru ceilalţi cinci pe care i-a respins pe nelegalitate, că nu au avut adeverinţa de la CNSAS. (...) Nu e vorba de nelegalitate, cum mi-a scris", a spus ministrul Justiţiei, care a precizat că printre cei cinci se numără şi Adina Florea, propunerea pentru funcţia de procuror şef al DNA.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, pe 21 noiembrie, propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al DNA, precum şi alte patru propuneri pentru funcţii de conducere din Parchetul General şi DIICOT.

"Preşedintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul Justiţiei, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004", preciza Administraţia Prezidenţială.

În data de 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr.

Iniţial, Augustin Lazăr a deschis un proces împotriva Ministerului Justiţiei la Curtea de Apel Alba Iulia, însă această instanţă a stabilit că nu are competenţa teritorială de a judeca acest caz. CA Alba Iulia susţine că procesul trebuie judecat la Curtea de Apel Bucureşti, în raza căreia îşi are sediul Parchetul General.

Pe 12 decembrie, Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Alba Iulia de a judeca dosarul.

În condiţiile în care şi Curtea de Apel Alba Iulia a decis anterior că nu are competenţa teritorială de a judeca acest proces, Instanţa supremă ar urma să ia o hotărâre finală în acest caz. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu